Το IEEE γενικά, (Institute of Electrical and Electronic Engineers), είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός τεχνικών επαγγελματιών παγκοσμίως, με σχεδόν μισό εκατομμύριο μέλη σε 160 χώρες. Προάγει τα αντικείμενα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, με δημοσιεύσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις. Ιδρύθηκε το 1962, αλλά η οργάνωση που διαδέχθηκε είχε ιδρυθεί το 1884, από μεγάλα ονόματα όπως Nikola Tesla, Thomas Alva Edison, Elihu Thomson, Edwin J. Houston, και Edward Weston.
Η ομάδα μας, IEEE UPatras Student Branch, είναι μία από τις μεγαλύτερες φοιτητικές εθελοντικές ομάδες στο Πανεπιστήμιο μας και ένα από τα μεγαλύτερα φοιτητικά branches ΙΕΕΕ στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2003 και από τότε έχει συνεχή παρουσία στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Πάτρας. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις που απευθύνονται σε κάθε εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή βαθμίδα και έχουμε ομιλητές τόσο από τη βιομηχανία όσο και από τον ακαδημαϊκό κόσμο.
Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από φοιτητές των παρακάτω σχολών:
- Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών
- Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
- Χημικών Μηχανικών
Αλλά απευθυνόμαστε σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Η IEEE έχει κύριο σκοπό την προώθηση της Τεχνολογίας για το καλό της Ανθρωπότητας.
Αλλά πώς το καταφέρνουμε αυτό ως φοιτητική ομάδα;
Το branch μας διοργανώνει εκπαιδευτικές ομιλίες και ημερίδες πάνω σε θέματα που αφορούν το αντικείμενο του μηχανικού και εθελοντικές δράσεις πάνω στην εκπαίδευση (TISP). Επιπλέον, φιλοξενούμε διαγωνισμούς όπως τον IEEEXtreme και τον Hashcode της Google, και οργανώνουμε ερευνητικές ομάδες. Μαζί με όλα αυτά διοργανώνουμε και άλλες εθελοντικές δράσεις, καθώς και εκδρομές. Τέλος, με το να συμμετέχεις ενεργά στην IEEE μπορείς να ασχοληθείς και με το οργανωτικό κομμάτι, αποκτώντας απαραίτητη εμπειρία στο teamwork, και σε άλλους τομείς μιας εθελοντικής και μη οργάνωσης (Fund-raising, Public Relations & Social Media, Human Resources, IT, Design και, γιατί όχι, Διοίκηση!)
Για να μπεις στην IEEE πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζεις Ψηφιακή Νανοηλεκτρονική, Fuzzy Logic Control Systems, Blockchain and Cryptocurrencies και Κατασκευή Σύγχρονης Μηχανής Έκτυπων Πόλων… Προφανώς και αστειευόμαστε! Εννοείται πως για να γίνεις μέλος της ομάδας μας δεν είναι απαραίτητο να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις! Για μας αρκεί να έχεις όρεξη για δουλειά και αγάπη για εθελοντισμό.
Η ομάδα της IEEE προσπαθεί και έχει μια πολύ καλή σχέση με τη σχολή και τον ακαδημαϊκό κόσμο.Πολλοί καθηγητές είναι ενεργά μέλη στην ομάδα μας, (αρκετοί από τους οποίους έχουν υπάρξει και υπεύθυνοι καθηγητές στο branch) , μαζί τους κατά καιρούς διοργανώνουμε εκδηλώσεις και ομιλίες. Επιπλέον, τα γραφεία μας είναι στο κτίριο του CEID και του ΤΗΜΤΥ όπου και μπορείτε να μας βρείτε για να ρωτήσετε περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα και εμάς.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή, και δεν απαιτεί πάνω από 10 λεπτά από το χρόνο σου! Απλά συμπλήρωσε τη φόρμα μας, η οποία υπάρχει διαθέσιμη εδώ .
Μετά, κάνε αίτημα για να μπεις στο group των εθελοντών μας
Από εκεί και πέρα, θα έρθουμε σε επικοινωνία μαζί σου για να σε ενημερώσουμε παραπάνω για το ΙΕΕΕ και να να συζητήσουμε για τις δράσεις που θες να ασχοληθείς.
Τέλος, για να απολαμβάνεις τα πλεονεκτήματα ενός Full Member (και πολλά ακόμα), μπορείς να γίνεις μέλος του οργανισμού του ΙΕΕΕ με μια μικρή ετήσια συνδρομή. (Δες περισσότερα στο κομμάτι του “Γιατί να πληρώσω;”)
Η εγγραφή στο Branch μας είναι εντελώς δωρεάν!!!
Όμως μπορείς να απολαμβάνεις επιπλέον δυνατότητες σαν μέλος της IEEE καταβάλλοντας μια μικρή ετήσια συνδρομή στην επίσημη ιστοσελίδα. Θα ανήκεις στη μεγαλύτερη τεχνολογική κοινότητα στον κόσμο και θα έχεις πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία από τεχνικές πληροφορίες! Μην ξεχνάς τις άπειρες δυνατότητες δικτύωσης καθώς και τις εκπτώσεις στη φοιτητική κοινότητα που θα δικαιούσαι.
Ως προς τη δέσμευση και τον χρόνο που απαιτεί το branch από εσένα, δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι! Μπορείς να διαθέσεις όσο χρόνο θες. Άλλωστε, όπως ξέρεις, στον εθελοντισμό εσύ ορίζεις πόσα προσφέρεις. Είναι σημαντικό να θυμάσαι όμως, ότι όσα περισσότερα δίνεις, τόσο περισσότερο θα πάρεις πίσω.
Στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά εργασίας, κάθε προσόν πέρα από ένα πανεπιστημιακό πτυχίο αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για το βιογραφικό όλων. Ειδικά οι εθελοντικές δράσεις, που δείχνουν όρεξη για δουλειά και εμπειρία στην ανάληψη ευθυνών, είναι απαραίτητες. Πολλές φορές μάλιστα, είναι πιο περιζήτητες από την τεχνική κατάρτιση ή τις ειδικές γνώσεις, αφού πολλές εταιρείες σήμερα ψάχνουν εργαζόμενους με εργατικό και ομαδικό πνεύμα.